inceput sa exporte încet încet ceea ce au avut mai bun. Inteligenta și munca bruta. Ca și India, România a exportat inteligenta și munca bruta – astăzi numai condamnații unei vieți solitare cu minim de networking social și bătrânii au evitat specularea oportunităților de a pleca.
De ce isi dorește Romania sa fie Silicon Valley-ul Europei? În principal pentru ca nu are concurent în Uniunea European. Candidează singura și câștigă primul loc.
De ce exporta atât de putina inteligenta în Silicon Valley, US? Pentru ca a reușit cu succes sa îmbine munca bruta cu un strop de inteligenta într-un hibrid ce șlefuit are valoarea unei mici pietre de chihlimbar. Frumoasa, dar nu suficient de „prețioasă”.
Cu ce ne încurcă concurenta indiana? Cu nimic. Nu ar trebui sa fim în concurenta cu nimeni. Însă piața muncii chiar este dinamica. Astăzi poți fi cel mai bun, mâine poți fi doar un nimeni.
Si nu, nu este „kung-fu”-ul IT al României, versus cel al Indiei. Ci mai degrabă faptul ca ringul de lupta are steagul american pe el.
Da, Romania are si ea un ring mai mic. Si chiar și un stil de kung-fu pe care aproape și l-a și patentat.
Insa astăzi nu e suficient. Ne lipsește marketing-ul. Ne lipsesc promotorii. Lipsește sângele, și mult mai grav, lipsesc și antrenorii.
Biletele se taie cu ritmicitate lunară. Statul are grija sa isi aducă banii la buget. Fericirea? Când jucam la noi acasă.
Si nu, nu acesta este modelul indian. Poate doar cel european.